Långpannebröd


20 bitar

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan. Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader. Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin. Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder. Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp. Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Dela sedan upp degen i 20 bitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. In i ugnen i ca 20-25 minuter. Det ska ha en fin färg uppepå.

Ta ut brödet och skär upp det.

Populära inlägg