Jamie Olivers köttbullar



4 personer

4 kvistar färsk rosmarin
12 cream crackers
2 tsk dijonsenap
500 g nötfärs
1 msk torkad oregano
1 ägg
flingsalt
nymalen svartpeppar
olivolja
1 knippe färsk basilika
1 lök
2 vitlöksklyftor
½ färsk eller torkade röd chili
2 x 400 g krossade tomater
2 msk balsamvinäger
400 g spagetti
Parmesanost

Plocka bladen av rosmarinkvistarna och finhacka dem. Linda kex i en kökshandduk och krossa. Blanda dem med senap, köttfärs, hackad rosmarin och oregano i en bunke. Knäck i ägget och tillsätt en rejäl nypa salt och peppar, blanda väl. Dela upp i 4 stora bollar. Med våta händer, dela upp varje boll i 6 och rulla till små köttbullar. Ringla olivolja över dem.

Skala och finhacka lök och vitlök och chili. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Värm en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt 2 msk olivolja. Lägg lök i stekpannan och rör om i ca 7 minuter eller tills löken mjuknat och är lätt gyllene. Lägg sedan i vitlök och chili, och så snart de börjar få lite färg lägg i hälften av dina basilikablad. Tillsätt tomaterna och balsamvinäger. Koka upp och smaka av. Värm samtidigt en annan stor stekpanna och tillsätt en msk olivolja och dina köttbullar. Stek i 8-10 minuter tills gyllene (kontrollera att de är tillagade genom att dela en).

Tillsätt köttbullarna till såsen och låt sjuda tills pastan är klar. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara lite av kokvattnet när du häller av pastan i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Skeda hälften av tomatsåsen över pastan, häll över lite av kokvatten för att tunna ut såsen och blanda. Häll över allt i kastrullen eller på ett uppläggningsfat med resten av sås och köttbullar ovanpå. Strö över små basilikablad och lite riven parmesan.

Populära inlägg